Βιβλίο μαθητή: 3.4
Συμπληρωματικό: 1.1, 1.1.1, 1.1.2
Ώρες διδασκαλίας: 6

Να παρουσιαστεί η δομή της Στοίβας και οι βασικές λειτουργίες της από τα βιβλία: [ΒΙΒΛΙΟ 1] και [ΒΙΒΛΙΟ 2]. Αρχικά να επιλυθούν από τους/τις μαθητές/-ήτριες θεωρητικές ασκήσεις. Στη συνέχεια, να παρουσιαστεί η υλοποίηση της στοίβας με χρήση μονοδιάστατου πίνακα και να υλοποιηθούν τα παραδείγματα 1, 2 και 3 της ενότητας 1.1 από το [ΒΙΒΛΙΟ 2]. Να παρουσιαστεί αναλυτικά το Παράδειγμα 4 της ενότητας 1.1 από το [ΒΙΒΛΙΟ 2], στο οποίο θα πρέπει οι μαθητές/-ήτριες να διακρίνουν γιατί χρησιμοποιείται η δομή της στοίβας και πως γίνεται η ώθηση και η απώθηση στοιχείων από αυτή. Για εμπέδωση της διδασκόμενης έννοιας είναι απαραίτητη η επίλυση επιπλέον ασκήσεων (και των άλυτων ασκήσεων της ενότητας 1.1.2 του βιβλίου [ΒΙΒΛΙΟ 2]). Το μάθημα γίνεται στο εργαστήριο της πληροφορικής.
Διευκρινίζεται ότι η υλοποίηση της στοίβας στο διδακτικό υλικό είναι ενδεικτική. Εναλλακτικά η ώθηση και η απώθηση δύναται να πραγματοποιούνται στο τέλος του πίνακα και όχι στην αρχή. Το στοιχείο που χρειάζεται να επισημανθεί στους/στις μαθητές/-ήτριες είναι ότι η στοίβα υλοποιείται με πίνακα στη ΓΛΩΣΣΑ και η επεξεργασία της πραγματοποιείται από το ένα μόνο άκρο.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του μαθήματος η δομή της στοίβας θεωρείται στατική δομή και ως εκ τούτου υλοποιείται με στατικούς πίνακες, παρ’ ότι στη βιβλιογραφία εμφανίζονται και άλλες προσεγγίσεις.

Θεωρία

3.4
1.1

Ασκήσεις